Här är initiativet som delar ut en miljon – för ungdomars hälsa – CISK – THEME2
Detta är information från CISK

Här är initiativet som delar ut en miljon – för ungdomars hälsa

Svenskarna blir alltmer stillasittande och i synnerhet gäller det våra barn och ungdomar.
Så för att få till en hälsosam förbättring har Kronfågel dragit sitt strå till stacken med initiativet Rätt till rörelse – som handlar om att få unga människor att både röra på sig och att äta bra mat.
Och projektet har snabbt blivit en stor succé.
– Det är viktigt att engagemanget är äkta och mitt hjärta slår hårt för både barn och idrott, säger initiativtagaren Susanne Zabrodsky på Kronfågel.

De visste inte riktigt hur otroligt rätt i tiden de faktiskt var. Fröet till att dra igång initiativet Rätt till Rörelse såddes nämligen redan sommaren 2019. Kronfågel inledde då ett samarbete med Gothia Cup, ett partnerskap som handlade om att skapa goda möten mellan barn och ungdomar från olika kulturer och bakgrunder samt att servera god och hälsosam mat till deltagarna av världens största fotbollsturnering.

Bakgrunden var förstås att många unga människor i dag rör på sig mindre än tidigare – med till exempel datorer, telefoner och allehanda appar som tävlar om uppmärksamheten – och ofta även äter ganska dålig mat med ett stort utbud av snabba halvfabrikat tillgängliga både här och där.

Gothia Cup en självklar partner

– Ett initiativ får bättre kraft om man gör det tillsammans. Gothia Cup som är världens största ungdomscup var därför en självklar partner för oss. Det handlade då om att få människor att mötas och att servera hälsosam och hållbar mat till barn och ungdomar som idrottar och rör på sig. Att skapa bra förutsättningar för att få dem att äta bra är en hjärtefråga för oss på Kronfågel, säger Susanne Zabrodsky.

Efter att Gothia Cup-samarbetet inleddes gick sedan ett drygt halvår – och sedan blev frågan kanske mer brännande aktuell än någonsin förut. Då lamslog nämligen, som alla förstås vet vid det här laget, en pandemi Sverige och övriga världen, och med inställda träningar och idrottsklubbar som under lång tid lades i träda underströks ytterligare hur viktigt det är för unga människor att både röra på sig och känna social gemenskap.

Susanne Zabrodsky på Kronfågel är initiativtagare till Rätt till rörelse.

Redan delat ut över 1,2 miljoner kronor

– Vi kände att vi måste ta allt det här till en mycket högre nivå. Jag har själv idrottande barn hemma som plötsligt inte fick träna eller tävla, och man såg hur all lust bara försvann. Det är så lätt att tappa intresset och sedan inte hitta tillbaka igen… Så när frågan blev än mer relevant kände vi på Kronfågel att vi måste göra det här på allvar. Vi måste driva den här frågan och få barnen tillbaka i rörelse, säger Susanne Zabrodsky.

Sagt och gjort.

Initiativet Rätt till rörelse sjösattes nämligen 2020 och sedan dess har en mängd olika idrottsklubbar över hela landet och inom olika sporter fått stor ekonomisk hjälp att uppfylla just sin vision.

Hittills har man delat ut över 1,2 miljoner kronor till ett tjugotal olika projekt – och fler kommer det att bli.

Jobbar din förening inkluderande och behöver stöd?
Här kan du ansöka om Rätt till rörelse-medel till just ditt projekt

En röd tråd genom hela initiativet är sänka trösklarna för barn och ungdomar att börja idrotta så att fler får möjligheten att känna glädje, gemenskap och bli en del av ett positivt sammanhang. Att få fler att fortsätta och att erbjuda möjligheter att testa nya sporter och att starta helt nya verksamheter där de i dag saknas. Bland annat.

Vill inkludera alla

– Vem som helst kan ansöka om medel till Rätt till rörelse, bara man representerar en organisation, en förening eller en klubb för barn och ungdomar och har ett tydligt syfte med vad man vill åstadkomma. Det kan vara en ledarfråga, att det saknas ledare. Det kan handla om ungdomar som är på väg att sluta med idrott, att ge dem bra förutsättningar och hjälpa dem att stanna kvar, säger Susanne Zabrodsky och nickar:

– Det är viktigt att vi har en stor spridning av olika idrotter och även en stor geografisk spridning. Vi är omfamnande och ska verkligen täcka hela Sverige. Vi har gått in i idrotter som tjejhockey, orientering, bandy och innebandy, dans, konståkning, karate… You name it!

Med Rätt till rörelse finns inga hinder – bara möjligheter.

Hon pratar plötsligt med både kropp, armar och en röst som genomsyras av ett lika uppspelt som äkta engagemang.

– Och inte sällan med ett integrationsperspektiv eftersom vi är väldigt måna om att inkludera alla, och det finns ibland barriärer som man ibland måste riva ner. Få med människor med olika bakgrunder, få med tjejer, få med barn och ungdomar med olika förutsättningar. Vi stöttar alla olika typer av engagemang och det viktiga är skapa möjligheter för fler att både vilja och kunna idrotta. Att få fler barn och ungdomar att röra på sig och att ha roligt tillsammans, fortsätter hon.

Under ett visserligen ganska långt samtal blir det ändå snabbt uppenbart att Susanne Zabrodsky verkligen brinner för det här initiativet. Hon är själv gammal idrottare, hon har barn som idrottar, och hon vet hur viktigt det är med både gemenskap, hälsosamma aktiviteter – och bra mat.

Kronfågel vill dela ut 1 miljon kronor under 2022
Här kan du läsa mer och göra en ansökan

Hon är nämligen alltför medveten om hur mycket dålig kost som ofta serveras i närheten till idrotten.

Vill inspirera till bättre mat

– Vi vill få alla att äta nyttigare. När jag själv varit ute mycket på olika cuper, själv eller med barnen, så har jag på nära håll sett hur mycket dålig mat som finns. Toasts, överkokt korv, sladdriga hamburgare och enkla mellanmål med en massa socker i. Där har vi en stor funktion att fylla, att inspirera kiosker, kaféer och restauranger att tänka annorlunda och i stället servera bra och hälsosam mat. Barn behöver bra mat för att orka, säger hon.

Men vilket är egentligen sambandet mellan Kronfågel och barn och ungdomars idrottsutövande?
– Det finns så mycket protein bars och andra proteintillskott i dag, men om man rör på sig behöver man snarare en varierad kost. Jag tror mycket på tallriksmodellen. Äter du då dessutom ett naturligt och nyttigt protein som kyckling så får du i dig vad du behöver. Kronfågels yttersta mål är att verka för att äta sunt och bidra till att människor lever ett hälsosamt och hållbart liv. Just där finns ett stort samband och en stor relevans.

Hur har initiativet tagits emot?
– Otroligt väl! Det här är en fråga som ligger folk varmt om hjärtat. För oss handlar det om att göra skillnad på riktigt. Att få fler barn och ungdomar att finna stor glädje i rörelse och att inspirera dem att äta både hälsosamt och hållbart. För det här handlar om att hjälpa unga människor att umgås och att äta bra, idrotta bra, leva bra. Att må bra.

  • Rätt till rörelse handlar om att få alla barn och ungdomar att idrotta – oavsett kön, ursprung och förutsättningar.

Kan just er förening få pengar från Rätt till rörelse?
Läs mer och se vilka kriterier som gäller

Leva bra, ja.

En förening som Rätt till rörelse stöttat, och en satsning som Susanne Zabrodsky gärna slår ett extra slag för, är den Spårvägen Simförening ligger bakom.

Den kan i förlängningen nämligen handla om att leva.

För att kunna simma är kanske en självklarhet för vissa, men verkligen inte för alla och Spårvägen Simförenings initiativ handlade alltså om att ge 400 barn i Järvaområdet norr Stockholm – ett område där simkunnigheten är lägre än i övriga Sverige – möjlighet att lära sig simma.

Brinner för barns hälsa

– En sommarsimskola i ett socialt utsatt område där simkunskapen annars är ganska låg… Att hjälpa fler barn att kunna simma, och att inspirera ännu fler barn att vilja kunna simma. Det är en samhällsutmaning med alla människor som inte kan simma, och en stor fara att inte vara simkunnig, så att bara ha möjligheten hjälpa till på det sättet känns helt fantastiskt, säger Susanne Zabrodsky.

Det känns verkligen som att samhällsengagemanget löper som en röd tråd genom hela det här projektet?
– Man kan göra skillnad på många olika sätt, men det är viktigt att det är äkta och att det finns relevans i vad man gör. Kronfågel brinner för barns och ungdomars hälsa och vår vision är bättre mat och bättre kyckling för ett bättre liv. Och detta är inte bara en tillfällig kampanj utan en långsiktig satsning. Det är en otroligt viktig fråga för framtidens generation och vi kommer fortsätta att göra vårt yttersta för att hjälpa unga människor att röra på sig och att äta bra. För det är viktigt om något.

Här kan du läsa mer och ansöka om pengar till just din förening