Därför är just kyckling extra bra för barn och ungdomar som rör på sig – CISK – THEME2
Detta är information från CISK

Därför är just kyckling extra bra för barn och ungdomar som rör på sig

Proteinrikt, näringsbalanserat och – icke att förringa – dessutom med låg påverkan på klimatet.
Att äta svensk kyckling från Kronfågel är både bra för våra kroppar och för vår planet.
– Kyckling är ett jättebra livsmedel som är väldigt enkelt att variera, säger den välmeriterade dietisten Kajsa Asp Jonson.

Kronfågels stora projekt Rätt till rörelse handlar lite kortfattat om att hjälpa barn och ungdomar att både röra på sig och att äta bra, att känna gemenskap och att vara med i ett socialt sammanhang.

Ett alldeles utmärkt initiativ om man frågar dietisten Kajsa Asp Jonson, som dessutom hjälpt till genom att näringsberäkna och anpassa recept – givetvis baserade på kyckling – till kampanjen.

– Vi svenskar är på hugget att ta till ny teknik, testa nya möjligheter och prova olika dieter. Men för ungdomar som idrottar behöver fokus ligga på att äta allsidigt. Den klassiska tallriksmodellen är bra att utgå ifrån. Det viktigaste är att få i sig tillräckligt mycket energi från kolhydrater och fett, plus grönsaker och protein. Just kyckling innehåller protein av bra kvalitet, och som i jämförelse med många andra animaliska livsmedel inte har lika stor klimatpåverkan. Kyckling är dessutom väldigt enkelt att variera, säger hon.

Har bra näringsvärden

Ja, mat kan ju annars ha en ganska stor påverkan på klimat och miljö, men i jämförelse med till exempel nötkött är kyckling ganska harmlöst*. Sedan har kyckling rent allmänt bra näringsvärden och bidrar på ett utmärkt sätt till proteindelen i tallriksmodellen.

– Och sedan fyller man bara på med grönsaker, kolhydrater och bra fettkällor. För man får inte vara rädd för fett. Fett för med sig mycket smak och bidrar med energi som gör oss mättare, så behåll gärna skinnet på kycklingen på, fortsätter Kajsa Asp Jonson.

Kajsa Asp Jonson är dietist och har skrivit flera böcker.

Hon har bland annat skrivit böckerna ”Hjärna. Hjärta. Mage – för hållbar hälsa och ett skönare liv” och ”Klara, Färdiga… Kör! – allt en tonåring behöver veta om mat och träning för att må bra och nå sina mål” och kan uppenbarligen en hel del om både mat barn och kosthållning.

Jobbar din förening inkluderande och behöver stöd?
Här kan du ansöka om Rätt till rörelse-medel till just ditt projekt

Dels har Kajsa Asp Jonson både studerat och praktiserat näringslära, dels har hon själv två aktiva tonåringar hemma.

– Den ena är en 15-åring som tränar handboll fem gånger i veckan och den andra en 17-åring som gymmar och utbildar sig till snickare. Jag gjorde 13 matlådor härom helgen och de var alla slut några dagar senare, säger hon med ett skratt och en axelryckning och fortsätter:

– Äter man tillräckligt av vanlig bra mat så behöver man aldrig fundera på om man behöver äta protein i form av pulver eller bars. Helt vanlig mat i lagom mängd innehåller allt man behöver. Favoriten just nu är kycklingbitar i en wok med grönsaker, och matlagningsgrädde eller kokosmjölk, och gärna lite röd curry. Enkelt, snabbt och otroligt gott. Att göra lasagne på kycklingfärs fungerar också fantastiskt bra och är något jag varmt rekommenderar.

“Snåla inte med kolhydraterna”

Något hon däremot inte rekommenderar, i synnerhet när det kommer till barn och ungdomar, är att snåla med kolhydraterna. Att äta tillräckligt av potatis, bröd, pasta och ris är viktigt för att få i sig tillräckligt med bränsle och energi – för både kropp och knopp.

Tallriksmodellen är bra att utgå ifrån – och gärna då med kyckling som proteindel.

– Det är många som bara pratar om protein, men det är också viktigt att äta tillräckligt med kolhydrater, speciellt om man rör mycket på sig. För om du inte äter tillräckligt med kolhydrater så kommer proteinet i stället att användas som energi och då kommer man inte orka hålla samma intensitet, och dessutom sliter träningen hårdare på kroppen… Så tänk på helheten! Riktig mat innehåller allt vi behöver och är inget vi ska vara rädda för. Det är dumt att krångla till det i onödan, säger Kajsa Asp Jonson.

Kronfågel vill dela ut 1 miljon kronor under 2022
Här kan du läsa mer och göra en ansökan

På samma sätt som Kronfågel inte krånglar till det med initiativet Rätt till rörelse.

Hittills har man delat ut 1,2 miljoner kronor till ett tjugotal olika barn- och ungdomsföreningar över hela landet som fokuserar på idrottande och att skapa en positiv gemenskap. Bland annat har barn från miljonprogrammen lärt sig simma, flickor har fått möjlighet att spela ishockey och funktionshindrade har fått bättre möjligheter att idrotta.

Vill sänka trösklarna

Ett stort fokus ligger på att sänka trösklarna för barn att börja idrotta och att få fler att testa olika sporter och ambitionen är att dela ut ytterligare en miljon under 2022 – där nästan vem som helst kan söka. En idrottsförening behöver dock vara avsändare, man behöver ha ett tydligt syfte med vad man vill åstadkomma och pengarna ska, förstås, främja barn och ungdomar.

Pengarna från Rätt till rörelse ska främja barn och ungdomar som rör på sig.

Kan just er förening få pengar från Rätt till rörelse?
Läs mer och se vilka kriterier som gäller

Och Kajsa Asp Jonson uppskattar också att just Kronfågel ligger bakom detta stora projekt.

– Svensk kyckling är ett jättebra livsmedel som är väldigt enkelt att variera och som är älskat i de flesta matkulturer. Kyckling är proteinrikt, prisvärt och gör att det blir väldigt enkelt att laga hälsosam mat. Det behöver inte vara dyrt att äta bra och det behöver verkligen inte vara krångligt heller, säger hon och fortsätter:

– Köper man till exempel en hel kyckling får man väldigt mycket mat för pengarna. I den kan man sedan stoppa en citron, lite örter samt salt och peppar och sedan ställa i ugnen en timme medan man gör annat. Efter halva tiden kan man ställa in en plåt med klyftad potatis och rotfrukter, med lite rapsolja eller olivolja ringlad över. Riktigt bra mat behöver faktiskt inte vara mer komplicerat än så.

Här kan du läsa mer och ansöka om pengar till just din förening

* https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/miljo/miljosmarta-matval2/kott-och-chark

 

Här är tre kycklingrecept från boken Hjärna. Hjärta. Mage. som Kajsa Asp Jonson varmt rekommenderar

Asiatisk soppa med kyckling och nudlar

Du behöver (för 3-4 personer)
400 gr kycklingfilé
1 burk kokosmjölk (400 ml)
1 röd chili eller 0,5-1 tsk chiliflakes
1-2 vitlöksklyftor
1 morot
2 msk rapsolja
1 msk kycklingfond
1 msk sweet chilisås
2 dl wokgrönsaker
200 gr glasnudlar eller linguine (platt spaghetti)
ca 2-3 dl vatten
salt och peppar

Till servering:
1 kruka färsk koriander
ca 1 dl cashewnötter
1 lime, skuren i klyftor

Gör så här
Skär kycklingfiléerna i kuber om 2 cm. Skär chilin på längden och ta ur kärnorna. Finhacka chili och vitlök. Skala moroten och skär i bitar.
Hetta upp hälften av oljan i en gryta och fräs chili och vitlök, lägg sedan i kycklingbitarna och bryn alltsammans. Häll i kokosmjölken och lägg i morotsbitarna. Låt koka ca 10 minuter. Fräs under tiden wokgrönsakerna i en stekpanna i resten av oljan.
Koka pastan nästan klar och häll av vattnet. Lägg pastan i soppan och låt koka färdigt i några minuter. Tillsätt kycklingfond och sweet chilisås och späd med vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.
Lägg upp soppan i portionsskålar och toppa med koriander och cashewnötter. Servera tillsammans med en limeklyfta.

Club sandwich med kyckling, hummus och soltorkad tomat

Du behöver (för 1 person)
1 stekt eller grillad kycklingfilé, till exempel rester från dagen innan
2 msk hummus
1 grov rågfralla
1 msk färskost
1 msk strimlade soltorkade tomater
1 tomatskiva
En näve gröna blad, och gärna ärtskott och sugar snaps eller sockerärter
Svartpeppar

Gör så här
Skär den tillagade kycklingfilén i skivor. Bred färskost på brödet och lägg på kyckling, soltorkad tomat, hummus och grönsaker.
Toppa med nymald svartpeppar och gärna lite ärtskott och finstrimlade sugar snaps.

Kyckling- och bönsallad med vitlök och citron

Du behöver (för 3-4 personer)
1 förpackning blandade bönor
2-3 msk olivolja
½ citron
1 vitlöksklyfta
3 kycklingfiléer
Flytande margarin eller olja till stekning
Salt och peppar
1 påse babyspenat (ca 70 gram)
1 ask cocktailtomater

Till servering:
Ett gott bröd
Oliver

Gör så här
Låt bönorna rinna av och lägg dem i en salladsskål. Häll över oljan och pressa över citronsaft. Pressa ner vitlöksklyftan och krydda med salt och peppar.
Skär kycklingfiléerna på längden i 3-4 delar. Krydda med salt och svartpeppar. Stek dem på medelvärme i flytande margarin eller olja tills de är genomstekta och fått fin färg.
Skölj bladspenat och tomater. Skär tomaterna i halvor. Blanda spenat och tomater med bönorna i salladsskålen och servera tillsammans med ett gott brytbröd och dina favoritoliver.